Rijetko smo razmišljali o tome da sa porodicom putujemo kroz Bosnu i Hercegovinu i istražujemo njena prirodna i društvena naslijeđa. Situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nas je usmjerila da naša putovanja i odmore baziramo u našoj domovini. U nastavku teksta pročitajte šest prijedloga gdje otići na jednodnevni ili višednevni obilazak.

Zemaljski muzej

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1. februara 1888. godine. Sama zgrada Muzeja je otvorena 1913. godine. U ovom muzeju možete prošetati kroz čitavu prošlost Bosne i Hercegovine. Muzej posjeduje bezbroj različitih zbirki i eksponata. Zasigurno najatraktivnija je Sarajevska Hagada. S obzirom na važnost muzeja, posjeta njemu je jednostavno pod moranjem.

Pećine (Vjetrenica, Bijambare)

Generalno su pećine koje izazivaju mnogo pažnje jer posjetioce zanima šta to dati vertikalni ulaz u zemlji krije. Idealno mjesto za jedan porodični izlet. Pećina Bijambare je udaljena tridesetak kilometara od centra Sarajeva i nudi osim znanstvenog i rekreativni sadržaj za najmlađe. Područje Bijambara je zakonom zaštićeno područje (pete kategorije) – zaštićeni pejzaž. To je kompleks od osam pećina, a mi vam preporučujemo da sa vodičem obiđete Srednju Bijambarsku pećinu.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija istražena pećina u Bosni i Hercegovini. Ako imate malo više vremena preporučujemo obilazak i ove pećine. Nalazi se u općini Ravno, a udaljena je nekih 80 km od Grada Mostara te 12 km od mjesta Slano na jadranskoj obali. Vjetrenica je zaštićena još 1950. godine. Unutrašnja temperatura je 11,4 °C te zbog toga ponesite i topliju odjeću. Ova pećina je po biodiverzitetu među prvima u svijetu.

Pionirska dolina, Sunnyland

Porodici, a posebno djeci je potrebno mnogo rekereacije. Zato kada odete u zoološki vrt ili rekreacijski park roditelji se opuste, a djeca se odaju mašti, jer će vidjeti životinje koje su gledali samo na TV-u ili će se jednostavno igrati u parku, što će biti sasvim dovoljno za jedan lijep i ugodan dan.

Prokoško jezero

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici. Udaljeno je svega 22 km od Fojnice. Nemojte dozvoliti da vas loša saobraćajna infrastruktura pokoleba pa da odustanete od ovog jedinstvenog izleta. Oko samog jezera se nalazi selo, sve okolne kuće su u tipičnom bosanskom stilu. Gastronomska ponuda daje jedinstven užitak ovom skrivenom mjestu. U jezeru se još uvijek nalazi endemska vrsta vodozemca – triton. Ne dozvolite da smeće ostane iza vas, jer naša misija je da čistu prirodu ostavimo iza sebe.

Skakavac

Vodopadi su uvijek svojevrsna atrakcija. Udaljen je svega 12 km od centra grada. Visok je 98 m, a iako vodopad nema pritoku sa velikom količinom vode, njegova visina, pad i ambijent oko samog vodopada daju jednu fenomenalnu sliku. Krenite prije podne na ovaj izlet da bi mogli što duže ostati i uživati na ovom mjestu koji je tako blizu samom gradu.

Lukomir

Lukomir je selo na južnim obroncima planine Bjelašnice. Lukomir je najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini smješteno iznad 1300 metara. Nadmorska visina Lukomira je 1495 metara. Lukomir je poput živog etnomuzeja pod otvorenim nebom. Vožnja iz Sarajeva traje oko sat i po vremena preko Babinog dola, a do sela se može doći i pješice preko sela Umoljani. Pred zimu se Lukomir polahko prazni, stanovnici silaze u niže krajeve. Iskoristite lijepo vrijeme i posjetite ovo unikatno mjesto bosanskog čovjeka, gdje nam stećci od davnina govore da je ovdje obitavao čovjek. Probajte domaću bosansku hranu, udahnite planinski zrak i ponesite lijepo sjećanje na divan izlet sa sobom.

icon-1.png

O nama

Mali ambasadori je projekat turističke agencije Insider, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Općinom Stari Grad.
icon-2.png

Adresa

Address: Zelenih beretki 30, 71000 Sarajevo
icon-3.png

Kontakt

Radno vrijeme: 9:00 – 17:00Telefon: +387 61 19 05 91/ +387 33 53 43 53Email: info@sarajevoinsider.com