Dolazi nam ljeto koje će prema prognozama biti iznadprosječno toplije, što nam također ukazuje i na ispodprosječan broj padavina. COVID-19 nas je djelimično ograničio, ali isto tako dao prostor za razmišljanje, da višak vremena pretvorimo u inovativne ideje. Mi smo za vas pripremili šest zanimljivih ideja za opuštenije ljeto sa djecom.

Planinarenje

Bosna i Hercegovina je zemlja sa obiljem atraktivnih planina zanimljivih za pohod. Sve su brojniji planinski klubovi i planinske sekcije kojim se građani pridružuju da bi se kroz alpinistički sport rekreirali. Dosta planina i staza posjeduju lakše trase koje mogu pohoditi roditelji sa svojom djecom određene starosne dobi.

Plivanje

Plivanje je dokazano sport koji pokreće najveći broj mišića tokom vježbi. Iskoristite ljeto za plivanje u bazenu, jezeru ili našem jedinom gradiću na moru – Neumu. Vodite računa o sigurnosti ako se nalazite u vodi. Ne puštajte djecu bez nadzora na plivanje i uživajte u sunčanim danima ovog ljeta.

Odlazak u muzeje i institucije kulture

Godina 2020. će biti godina sa najmanje turističkih putovanja od kada je nastupila era trećeg milenija. Mnogi se opredjeljuju da obilaze svoju domovinu ili svoj grad. Mnogi shvate da postoji pregršt stvari o kojima nisu ništa znali. Muzeji i druge institucije kulture su pravo mjesto za porodični odlazak tokom ovoga ljeta. Nadamo se da ćete biti uporni ove godine i posjetiti što više muzeja.

Putovanje unutar zemlje

Sjedite i uzmite atlas Bosne i Hercegovine. Otvorite topografsku kartu. Puna je toponima, tj. gradova, rijeka, jezera, planina i mnoštva drugih velikih i malih mjesta. Razmislite gdje niste bili, a želite otići, vidjeti i istražiti. Nakon izvjesnoga vremena ćete na karti vidjeti mjesta koja ste posjetili, a uspomene vezane za to mjesto će vas vjerovatno potaknuti na ponovnu posjetu, kako biste vidjeli da li je sve ostalo kao i prvi put.

Ribolov

Ribolov je također sve popularnija aktivnost. Istražite mjesta gdje je riba dobro pripremljena ili kako je vi možete spremiti. Naš savjet je da potražite lokacije i ribnjake gdje možete doći sa svojim priborom za pecanje ili isit zadužiti, a da vam ulov nakon toga pripreme ili se sami oprobate u kuharskim čarolijama. Savršen doživljaj za djecu i porodičan izlet.

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla je još jedna od aktivnosti koja sve više dobija na značaju zbog velikih prednosti za zdravlje, ali i zaštitu okoliša. Pokušajte provoditi što više vremena u vožnji biciklom kroz prirodu, parkove i obližnja izletišta. Koristite biciklo i za odlazak na posao, ako je takvo što moguće, s obzirom da nam ljeto nam donosi pregršt lijepoga vremena. Ne zaboravite opremu za sigurniju vožnju, zato što nam je sigurnost u saobraćaju na prvom mjestu.

icon-1.png

O nama

Mali ambasadori je projekat turističke agencije Insider, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Općinom Stari Grad.
icon-2.png

Adresa

Address: Zelenih beretki 30, 71000 Sarajevo
icon-3.png

Kontakt

Radno vrijeme: 9:00 – 17:00Telefon: +387 61 19 05 91/ +387 33 53 43 53Email: info@sarajevoinsider.com