Ispod stolova nožice cupkaju, olovke se vrte, ispadaju iz ručica… U školi je katkad tako teško! Prvi sat, drugi sat, treći sat… Sjedi, okreni se, listaj, čitaj, slušaj!

Svi smo svjesni da su školske klupe neizbježne, ali naučnici su dokazali da je priroda najbolja učionica. Djeci je potreban vitamin “Z” – zelenilo, vitamin neophodan za odrastanje, zdravlje i društveno i fiziološko funkcioniranje. 

Neki od pozitivnih učinaka su slijedeći:

  1. Cijelo biće se razvija – emocionalni, socijalni, intelektualni, duhovni i fizički razvoj
  2. Povećana je kreativnost i sposobnost rješavanja određenih problema
  3. Kognitivne sposobnosti se podstiču
  4. Rast školskog uspjeha
  5. Povećanje fizičke spremnosti i aktivnosti
  6. Povećanje kvalitete prehrane
  7. Smanjenje stresa i mnogi drugi.

Štaviše, priroda stvara mirnije, tiše i sigurnije okruženje za učenje; potiče više saradnje među učenicima, topliju komunikaciju, a pruža i više kreativnih i istraživačkih oblika igre.

Poznato je da je boravak u prirodi izuzetno koristan za psihički i fizički razvoj, a nedavno je i dokazano i da bolje pamtimo, ukoliko više vremena provodimo okruženi zelenilom.

Slažete se da su nam djeca željna boravka na svježem vazduhu, igre i slobode? Razmislite o ovoj temi, a za početak izađite sa svojim najmlađim do parka i priuštite im dnevnu dozu njihove sreće.

icon-1.png

O nama

Mali ambasadori je projekat turističke agencije Insider, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Općinom Stari Grad.
icon-2.png

Adresa

Address: Zelenih beretki 30, 71000 Sarajevo
icon-3.png

Kontakt

Radno vrijeme: 9:00 – 17:00Telefon: +387 61 19 05 91/ +387 33 53 43 53Email: info@sarajevoinsider.com